3.6/5 - (23 امتیاز)

در بسیاری از موارد دردهای ناشی از آن می‌تواند در ناحیه خود گردن وجود نداشته باشد، بلکه درد از ناحیه پشت بین دو کتف و سر شانه شروع شود و به ناحیه دست‌ها انتشار پیدا کند. به دلیل آنکه عصبی که توسط دیسک گردن تحت‌فشار قرار گرفته است به این قلمرو عصبی فشار آورده است درصورتی که این مشکل در نواحی بالاتر ایجاد شود، می‌تواند موجب ایجاد سردرد شود و درصورتی‌که در ناحیه پایین‌تر بیرون‌زدگی و فتق دیسک گردن داشته باشیم که عموماً چنین است. درد آن به دست‌ها پشت و ناحیه ستون فقرات گردنی و پشتی می‌تواند انتشار پیدا کند چه‌بسا هیچ‌گونه دردی در ناحیه گردن هم حس نشود.

درد دیسک گردن

چرا درمان دیسک گردن از دیسک کمر مهم‌تر است؟

دیسک گردن از دیسک کمر خطرناک‌تر و مهم‌تر می‌باشد، هم به دلیل این که اگر درد ایجاد شود باتوجه‌به محدوده کوچکی که در ناحیه گردن داریم دردهای بسیار شدیدتری راه می‌تواند عارض شود و درصورتی‌که به داخل کانال نخاعی فشار بیاورد می‌تواند با فشار بر روی نخاع موجب علائمی شبیه علائم نخاعی در بیمار شود، یعنی بی‌حسی و فلجی دست‌ها و پاها ایجاد شود؛ بنابراین این بیماری حتی اگر درد زیادی هم نداشته باشد باید سریعاً درمان آن انجام شود تا این عوارض ایجاد نشود.

تشخیص دیسک گردن چگونه است؟

تشخیص این بیماری عمدتاً بر اساس ام آر ای گردن و نوار عصب و عضله صورت می‌گیرد.

ام آر آی گردن

همچنین در معاینه بالینی می‌توان با وجود علائم انتشاری به دست‌ها و وجود خواب‌رفتگی و بی‌حسی و گزگز و مورمور در دست‌ها و همچنین معایناتی مانند معاینه spurling   به این بیماری شک کرد.

از کجا بفهمیم دیسک گردن داریم؟

 این‌که بیماران اظهار می‌کنند که درد در ناحیه شانه زیر آرنج و دردهای انتشاری در ناحیه دست دارند حتی اگر درد گردن در حال حاضر وجود نداشته باشد و قدیم داشته باشد داشته باشند، باید احتمال وجود این بیماری را بررسی کرد.

این بیماری در چه سنی شایع است؟

 دیسک گردن قبلاً از سنین بین سی تا شصت سال بسیار شایع بود ولی متأسفانه به دلیل استفاده بیش از حد از گوشی‌های هوشمند و کامپیوتر و پایین بودن بیش از حد سر روزانه سن شیوع این بیماری کاهش پیدا کرده است و امروز در افراد بالای هجده سال به‌راحتی شاهد درگیری دیسک گردن و علائم مرتبط با آن هستیم.

خطر موبایل و کامپیوتر برای گردن

علائم دیسک گردن چیست؟

علائم این بیماری بسیار متنوع و متفاوت می‌باشد و در هر دوره عود آن ممکن است علائم  نسبت به قبل  متفاوت باشد.  مثلاً علائمی مانند سردرد و سرگیجه، حالت درد قفسه‌ی سینه و درگیری در چشم همه می‌تواند از جمله علائم این بیماری باشد. اما آنچه شایع‌ترین علامت این بیماری عنوان می‌شود درد در ناحیه کتف و پشت و انتشار آن به ناحیه بازو دست‌ها و شانه است.

نواحی انتشار درد دیسک گردن

خصوصا اگر همراه با خواب‌رفتگی و گزگز و مورمور باشد احتمال بسیار زیاد این بیماری را برای ما تداعی می‌کند.

اگر دیسک گردن بر روی نخاع فشار بیاورد ممکن است همراه با علائمی در پاها و حتی مثانه باشد یعنی بی‌اختیاری ادرار یا تند تند شدن ادرار و یا سفت شدن و ضعف در عضلات پاها.

درمان دیسک گردن

درمان این بیماری عبارت است از:

  • درمان‌های غیر جراحی
  • درمان‌های مداخله‌ای درد
  • درمان‌های جراحی این بیماری

درمان های غیرجراحی این بیماری

با وجود این‌که این بیماری موجب ایجاد دردهای شدید و علائم خطرناک در بدن می‌باشد اما خوشبختانه نود درصد دیسک‌های گردن با روش‌های غیر جراحی قابل‌درمان می‌باشد. شایع‌ترین روش‌های غیر جراحی که در درمان دیسک گردن با روش‌های غیرتهاجمی صورت می‌گیرد عبارت‌اند از:

دارو درمانی

ازنظر دارویی سه دسته اصلی دارویی در درمان دیسک گردن داریم یکی از دسته‌ها درمان‌های ضدالتهاب می‌باشد که شامل داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی هست که باید به مدت مناسب و با دوز مناسب استفاده شود اگرنه تأثیری جز تسکین در شما نخواهد داشت مانند استفاده از ناپروکسن، سلکسیب و آلفا ایکس و ایندومتاسین، می‌توانند در کاهش التهاب مؤثر باشد همچنین تزریقات استروئیدی به‌صورت سیستمیک یا موضعی می‌تواند به‌شدت از التهاب موجود در کنار دیسک بکاهد.

تجویز دارو برای دیسک گردن

دسته دیگر دارویی دسته‌ای هست که تحریکات عصبی را کم می‌کند و موجب می‌شود فشار بر روی عصب‌ها کمتر شده و تحریک بر ناحیه عصب کم شود مانند داروهای گاباپنتین، پره گابالین  و دارویی مانند نوروتک.

دسته دیگر داروهای مرتبط با شل‌کننده عضلانی مانند باکلوفن و تیزانیدین می‌باشد که موجب کاهش التهاب کاهش اسپاسم عضله و گرفتگی‌ها می‌شود همچنین استفاده از پمادهای موضعی مانند روماتکس و رهامین دیکلوفناک و پیروکسیکام می‌تواند در کاهش التهاب در ناحیه گردن و دست مؤثر باشد. 

 فیزیوتراپی

شاید بتوان گفت در بین تکنیک‌های مختلف فیزیوتراپی که هم ممکن است به درمان این بیماری کمک کند، لیزردرمانی یکی از مهم‌ترین مدالتی های درمان و کاهش التهاب و افزایش ترمیم در دیسک گردن می‌باشد. لیزرهای پرتوان که می‌تواند به عمق و نفوذ کنند بسیار در درمان دیسک گردن کارآمد می‌باشند.

فیزیوتراپی گردن

 طب سوزنی

طب سوزنی اگر به‌صورت درست انجام شود یکی از مدرن‌ترین و کاراترین درمان‌ها جهت آزادسازی عصب از کنار دیسک گردن و درمان این بیماری و کاهش دراماتیک درد بدون عارضه می‌باشد طب سوزنی تکنیک‌ها و روش‌های مختلفی وجود دارد که پزشکان مختلف با روش‌های متفاوتی نسبت به یکدیگر به انجام طب سوزنی می‌پردازند اما طب سوزنی با روش دکتر تان و دکتر تانگ بسیار در درمان این بیماری کارآمد است.

طب سوزنی دیسک گردن

 کایرو پراکتیک

استفاده از حرکات مانیپولاسیون و استیوپاتی  و یا کایرو پراکتیک یکی از روش های درمان آن است.

کایروپراتیک دیسک گردن

 استفاده از تخته دکامپرشن

تخت دکامپرشن به‌عنوان مدرن‌ترین نوع کشش در درمان این بیماری است. تخت دکامپرشن بر اساس منابع معتبر علمی موجب کاهش فشار بر دیسک و درمان ۹۰ درصدی این بیماری می‌شود. تخت دکامپرشن درواقع نوعی کشش است که با ایجاد فشارهای مناسب و دقیق بر روی دیسک گردن درگیر شده با ایجاد پدیده وکیوم یا پدیده ایجاد خلأ در دیسک موجب عقب رفتن دیسک و کاهش فشار بر عصب می‌شود کشش از دیرباز در درمان دیسک گردن مطرح بوده اما تخت‌های کشش در سال‌های جاری و اخیر پیشرفت‌های بسیار زیادی کرده و مدرن‌ترین نوع آن‌ها مانند وکس و یا تریتون در کلینیک پیشگام وجود دارد.

دکامپرشن دیسک گردن

استفاده از تزریقات درمانی

 شایع‌ترین موارد درمانی تزریقی برای درمان این بیماری تزریقات استروئید و ازون درمانی است.

درمان‌های مداخله‌ای درد شامل روش‌هایی است که در آن در اتاق عمل و به‌صورت غیر جراحی باز یا به‌اصطلاح جراحی بسته سعی  در کاهش حجم و اندازه دیسک  باشد به این طریق حجم داخل دیسک کوچک شده و فشار بر روی عصب‌های کنار دیسک برداشته می‌شود

ازجمله این روش‌ها می‌توان لیزر داخل دیسک گردن استفاده از روش‌هایی مانند روش آر اف یا سوزاندن عصب کنار دیسک همچنین استفاده از اسپاین جت یا روش‌های میکروسکوپی برداشتن دیسک می‌باشد.

جراحی دیسک گردن

 جراحی برای درمان این بیماری در سه مورد انجام می‌شود. یکی این‌که بیمار دارای علائم فشار بر روی نخاع یا میلوپاتی دیسک گردن باشد که در ام آر آی و معاینه بالینی باید هر دو دیده شود مانند افزایش رفلکس‌های بدن ایجاد علائم ادراری و سفت شدن پاها و قسمت دوم ضعف پیش‌رونده عصبی است یعنی احساس کنیم هر روز دست‌ها لاغر می‌شود یا قدرت دست به‌صورت پیش‌رونده کاهش پیدا می‌کند. و مورد سوم درد غیرقابل‌تحمل که به مدت دو ماه به درمان‌های طب فیزیکی پیشرفت پاسخ نداده است.

درمان غیرجراحی دیسک گردن در کلینیک پیشگام

کلینیک پیشگام در تهران در حوزه درمان‌های غیرجراحی بیماری های اسکلتی‌ و عضلانی فعالیت می‌نماید. کلیه روش‌های غیرجراحی که برای درمان دیسک گردن به آن اشاره شد در کلینیک پیشگام قابل انجام است. تلفن‌های کلینیک پیشگام جهت رزرو نوبت ویزیت و مشاوره حضوری: ۶۶۵۷۶۹۹۱ و ۶۶۹۱۴۶۵۰